Sentim satisfacció i la compartim amb alegria

La nostra felicitat és proporcional a la quantitat de coses de què podem prescindir.

Henry David Thoreau

Les actituds de la satisfacció i l’alegria es treballaran conjuntament i constitueixen la mateixa unitat didàctica. Per poder sentir-nos bé hem d’entendre la importància de cultivar una ment lliure i tranquil·la que no es deixa atrapar pel garbuix d’estímuls exteriors i comprèn que la felicitat és el resultat d’un treball personal de creixement. Quan aconseguim una certa satisfacció respecte al que som i el que tenim, podem gaudir de les coses bones que passen als altres sense la sensació d’enveja, i això amplifica la nostra percepció de felicitat.

Continguts

Satisfacció

Què és la satisfacció?

La satisfacció és un estat mental. Ens permet trobar calma dins nostre i estar contents amb el que som independentment de les circumstàncies particulars que ens toqui viure.

Aconseguir aquest estat no depèn de la situació econòmica o material que tinguem, ni del que facin o no les persones que ens envolten.

Per què serveix i com ens ajuda a ser feliços?

Ens permet apreciar i acontentar-nos amb el que tenim, en lloc de seguir anhelant més i més.

Ens allibera de la insatisfacció crònica (“no sóc prou bo”, “no en tinc prou”), de l’enveja ( “els altres tenen més sort que jo”), de les comparacions negatives (“són millors que jo”) i de l’autosabotatge (“sóc un inútil”) que ens fan profundament infeliços.

Ens ajuda a viure centrats en el moment present, a acceptar-nos com som i a dirigir les nostres energies cap al creixement personal de manera eficaç.

Com podem desenvolupar la satisfacció?

Buscant estones de reflexió periòdica i recuperant el silenci per poder observar quins pensaments o sentiments ens estan dirigint i poder detectar quan ens estem obsessionant amb alguna cosa.

Simplificant la vida i intentant ser moderats en el consum. Si ens deixem portar per un excessiu afany de possessió, podem perdre de vista el que és realment important a la vida.

Reeducant la mirada, aprenent a fixar-nos més en el que tenim que en el que ens falta. Buscant els aspectes positius de les nostres vides i de les nostres relacions, que segur que n’hi ha.

Entenent la importància de desitjar bé. La vida moltes vegades ens acaba portant el que desitgem. Cal dirigir adequadament, escoltant-nos amb atenció.

Entenent que està bé el desig que ens porta a aconseguir objectius, si ens inspira sense obsessionar-nos i ens permet gaudir del camí.

Observant les experiències dures d’altres persones podem aprendre a relativitzar el valor d’algunes de les coses que ens preocupen. I comprenent que el plaer no és igual a la felicitat, ja que a mesura que en gaudim s’esgota i consumeix. La felicitat té més a veure amb l’absència de absència d’impaciència, la qual cosa no vol dir que no puguem gaudir de tots els aspectes agradables que ens ofereixi la vida.

Evitant instal·lar-nos en el victimisme. No buscant excuses i comprenent que la clau de la felicitat no està fora de nosaltres, sinó que és essencialment un estat interior.

Motivant-nos cada matí, entenent que cada instant que vivim és una oportunitat de créixer i ser feliç.

Alegria

Què és l’alegria?

És el sentiment que tenim quan ens passen coses bones, tant a nosaltres com als altres. Ens permet gaudir dels plaers quotidians i de la bellesa que ens envolta. En aquests moments, les preocupacions i la frustració semblen esvair-se i la ràbia desapareix. La capacitat de gaudir ens permet sentir felicitat per les  bones experiències pròpies i alegria per la bona sort dels altres.

Per què serveix i com ens ajuda a ser feliços?

Minimitza el dolor produït per l'enveja i ens allunya dels estats depressius i ansiosos.

Ens fa sentir més propers a la gent que estimem i suavitza les dificultats amb aquells que estan més allunyats de nosaltres. Millora les relacions socials.

Contraresta la tendència a fixar-nos més en el que és negatiu que en el que és positiu.

Ens centra en els recursos psicològics i en les habilitats i capacitats positives pròpies i alienes.

Neutralitza les amargors del dia, els pensaments negatius, els sentiments dolorosos i les enveges alienes. Ens ajuda a no quedar-nos atrapats en estats negatius de la ment.

Manté alta la motivació quan estem implicats en un esforç els resultats del qual els hem d’obtenir a mitjà o llarg termini.

Com podem desenvolupar l’alegria?

Agafant-nos uns minuts al final del dia per fer recompte de totes les coses bones que ens han passat, respirant profundament i alegrant-nos-en. Aquest sentiment d’alegria contraresta la sensació de carència que ens té presoners moltes vegades.

Assumint el repte d'alegrar-nos deliberadament de la bona fortuna d'aquells que ens envolten. Lluitant contra la tendència a centrar-nos més en el que falta que en el que tenim.

Dividint tots els objectius en petits passos que siguin assolibles. A mesura que els anem aconseguint, alegrar-nos-en i gaudint dels bons resultats parcials.

Fent una llista de les coses bones que haguem fet en el passat i prenent consciència de com això ens ha  ajudat de forma positiva en la vida actual.